Grafik ve Fotoğrafçılık Alanı

20-01-201820-01-201820-01-2018

Grafik sözcüğü Yunancada ; yazmak çizmek, işaret, desen anlamlarına gelen "grafikos" sözcüğünden gelmektedir. Bu söcük, sanat çalışmalarında çok kullanıldığı için sonun" graf" eklenen tüm alanlar, grafik sanatları tanımlar. Örneğin; fotoğraf, serigraf , litograf ve benzeri ( baskı teknikleri).

Grafik tasarıma " görsel iletişim tasarımı" da denir. Grafik tasarımda eser, sanatçının elinden özgün ( tek, benzersiz  olan) biçimlendirme ile çıkar ve özgün çoğaltmayla elde  edilir. Bu eserler;  bilgi iletmek, kitle iletişim araçlarında kullanılmak üzere hazırlanan düzenlemelerdir.

Grafik tasarım, işlevi gereği bir mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurur. Bunu güzel sanatların estetik nitelikleriyle resim ve yazıyı  birbirini tamamlayacak biçimde kullanarak yerine getirir.

Grafik sanatlar, çeşitli görsel öğeler aracılığıyla ortak bir iletişim dili oluşturmayı amaçlar. Afiş, amblem, logo, ilan, broşür, kitap kapağı,exlibris (kitap mührü anlamında resim demektir, kitabın sahibi adına resmedilir ve kitap  arasına monte edilir). İllüstrasyon, animasyon, tipografi, görsel kimlik ( cepli dosya, kartvizit ve her türden kurumu anlatan evraklar; antetli zarf ve kağıt gibi), ambalaj, sürekli yayın, web sitesi, endüstri ürünleri, reklam, cd ve  kaset kapağın tasarımları, grafik sanatların alanına girer.

Okulumuzda verdiğimiz dersler ve karşılıkları

Temel tasarım tüm ustalık sanatlarının ve  görsel sanatların temeli olan dersleri içerir. Örneğin içerisinde tasarım ilkeleri adı altında konular içerir.

Perspektif dersi; geometrik çözümler, perspektif içeren çizimleri ele alır.

İllüstrasyon dersi; resimleme ile ilgili ürünlere suluboya, guaj boya teknikleri üzerinden beceri kazandırır.

Fotoğraf dersleri; fotoğraf makinesinin tarihçesini, makineleri ve makinelerin kullanımını ele alır.

Desen dersleri grafik desen yanı sıra normal desen çizme aşamalarını içerir.

Bilgisayar destekli tasarım dersleri bir çizim bir resim düzenleme programının kullanımını öğretir.

Ambalaj dersleri çeşitli ambalaj ürünlerinin çalışılmasını içerir.

Sanat  tarihi Türk ve  Dünya sanat tarihini  içermektedir.

Alanımızdan mezun olanların gidecekleri okul alanları ve iş kolları

Grafik fotoğraf alanına yetenek sınavıyla girebilecekleri gibi, endüstriyel görsel tasarım,  mimarlık, iç mimari, çevre tasarımı, restorasyon, arkeoloji, sanat tarihi, kültür varlıklarını koruma, cam seramik, tekstil, fotoğraf, resim, basın yayın, matbaa  gibi bölümlere devam edebilirler.

Piyasada iş bulma

Reklam, tabela, fotoğrafçılık, baskı sistemleri, cam seramik, web tasarımı, ışıklı ve

Üç boyutlu reklam,  reklam ajansı, basın yayın, restorasyon, mimarlık  gibi  iş kollarında çalışabilirler.

Yayın: 11.12.2012 - Güncelleme: 24.10.2022 21:48 - Görüntülenme: 4095